І знову про пішоходів …

  • Дата публикации: 21.01.2010 - 10:11

Ми дивуємось коли люді роблять незрозумілі вчинки, але не дивуємось чомусь коли хтось перетинає дорогу на червоне світло чи безпосередньо перед автомобілем, який на нього їде. Безумовно, водії не завжди ввічливі по відношенню до пішоходів, але зупинити авто складніше, ніж зупиниться пішоходу для свого же блага. Невже декілька секунд це такий тривалий час? За червоним світлом завжди буде зелене, щоб перейти дорогу безпечно придивись - може поряд пішохідний перехід. Зупинись, подивись в обидві сторони дорогі, на світло світлофора - не поспішай, бо можеш запізниться назавжди!
Управління Державтоінспекції в Дніпропетровській області вкрай
стурбоване станом аварійності на автошляхах, незважаючи на посилення адміністративної відповідальності за порушення ПДР пішоходами, неодноразові нагадування про необхідність дотримання правил дорожнього руху та застосування заходів безпеки.
В 2009 році на дорогах Дніпропетровщини загинуло 164 пішохода, 992 чоловіка отримали травми. З 1060 дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів, 360 - третина - трапились з вини пішоходів, 78 чоловік загинули та ще 300 травмувались в наслідок своєї безпечності та неуважності на дорозі!
Основними причинами дорожньо-транспортних пригод за участю вказаної категорії учасників дорожнього рух являються:
перехід у невстановленому місці - 58 загинули, 206 травмовано
несподіваний вихід на проїзну частину - 43 загинули, 149 травмовано
переходу проїзної частини перебуваючи у нетверезому стані - 6 загинуло, 49 травмовано,
також пішоходи нерідко переходять проїзну частину ігноруючи сигнали світлофора чи регулювальника та як наслідок потрапляють під колеса авто.

В зв'язку з погіршенням погодних умов, нагортанням сугорбів впродовж узбіч, ускладненням руху тротуарами пішоходи рухаються по проїзний частині дороги при цьому грубо порушують Правила дорожнього руху. Ціною цієї людської безпечності є загублене життя та здоров'я. Тільки з початку нового року під колесами транспортних засобів загинуло 5 пішоходів та 26 - було травмовано. Не дивлячись на несприятливі погодні умови на дорозі зустрічаються й велосипедисти, за їх участю вже сталось 3 ДТП, 1 людина загинула.
Грубе ігнорування вимог Правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та водіями мопедів, низька культура взаємовідносин мiж учасниками дорожнього руху призводить до трагедії: втрачене здоров'я, загублене життя та горе сім'ям, які втрачають близьких та рідних людей. Щоб цього не трапилось, треба дотримуватись основних правил дорожнього руху:
" Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності - на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки. Зважайте на те, що на слизькій чи мокрій дорозі миттєво зупинити автомобіль неможливо, адже його гальмівний шлях збільшується щонайменше вдвічі.
" Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку.
Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися по ньому - по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху, поступатись дорогою транспорту, який рухається, по можливості залишивши проїзну частину.
" За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.
" У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, використовувати ліхтар для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.
Особливе прохання до велосипедистів та водіїв мопедів - при несприятливих погодних умовах утримуйтесь від їзди на велосипедах та мопедах.
" Пам'ятайте: мопеди і велосипеди повинні бути обладнані звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду - білого кольору, по боках - оранжевого, ззаду - червоного.
" Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на мопеді необхідно увімкнути освітлення, на велосипеді - ліхтар (фару).
" Особи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини та ведуть мотоцикл, мопед або велосипед, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів.
Тож, будьте пильними і уважними на дорогах, не нехтуйте Правилами дорожнього руху! Адже дорога помилок не прощає.

УДАІ в Дніпропетровській області



Читайте также:

Комментарии:

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 1 дней со дня публикации.

Панель управления

Войти

Вход для посетителей и журналистов
ПАМЯТКА
  1. Внимательно выбирайте раздел.
  2. Запрещены мат и оскорбления.
  3. НЕТ расизму и полит агитациям.

Регистрация

Copyright 2012 "СМИ Днепропетровск"

Использование материалов сайта в печатных
изданиях, без уведомления администрации,
строго запрещается. Ребенок
При использовании в сетевых изданиях
активная ссылка на сайт smi.dp.ua
обязательна.