Тести на коронавірус: якими вони бувають і що краще обрати

  • Дата публикации: 12.03.2021 - 20:00

Тести на коронавірус: якими вони бувають і що краще обрати 



На початку березня провідними іноземними ЗМІ прокотилася новина про те, що уряд Японії звернувся до КНР з офіційним проханням не змушувати японських громадян здавати мазки з анального отвору для перевірки на коронавірус, оскільки такий спосіб тестування – це психологічний стрес. 



Напередодні на нав’язливі тестування поскаржився американський дипломатичний персонал у Китаї. У свою чергу, представники китайського уряду стверджують, що тестування із забором біологічного матеріалу з анального отвору можуть бути ефективнішими, ніж звичайні тести, для яких береться мазок із носу та глотки, оскільки вірус нібито довше затримується в травній системі. 



На щастя, альтернативних методів тестування вистачає. У цьому матеріалі розберемося, якими бувають тести на коронавірус і наскільки вони надійні. 



№1 Експрес-тести 



Ескпрес-тести – це найшвидший спосіб тестування. Швидкі діагностичні тести на перших етапах пандемії використовували для виявлення коронавірусної інфекції майже в усіх аеропортах світу. В якості матеріалу для дослідження в експрес-тестах використовується цільна кров. 



Деякі швидкі тести можна використовувати навіть у домашніх умовах. Вони зазвичай дають можливість виявити антитіла класу М через 10-14 днів після зараження коронавірусом і антитіла класу G через 17-28 днів після зараження. 



Швидкість – основна перевага експрес-тестів, а от головний недолік – високий відсоток похибки. Вона може складати до 30%. Наприклад, в ситуаціях, коли людина вже інфікована, проте її організм іще не почав виробляти антитіла. Або ж пацієнт перехворів не COVID-19, іншим вірусом, але результат виявиться все одно позитивним. 



№2 ПЛР-тести 



Найбільш надійним тестом на сьогодні вважається ПЛР-тест – метод полімеразної ланцюгової реакції. Це лабораторний метод, таке тестування неможливо провести вдома. 



Перевагою ПЛР-тесту є те, що він виявляє не антитіла, а безпосередньо РНК вірусу, що виключає можливість хибно позитивного результату. 



Хоча навіть ПЛР-тести не є стовідсотково надійними. Вважається, що найбільш точний результат можна отримати, якщо провести тест у перші сім днів після появи симптомів захворювання. 



Для дослідження в ПЛР-тестах використовується мазок із носоглотки. Чекати на результати тестування доведеться як мінімум добу. Загалом час очікування залежить від можливостей лабораторії, де він був зроблений, і кількості тестів в обробці. 



№3 ІФА-тести 



Якщо ПЛР-тест допомагає визначити, чи хворіє людина на коронавірус у конкретний момент, то ІФА-тести (імуноферментний аналіз) також демонструють, чи перехворіла вона в принципі. Хоча такий метод тестування, як і експрес-тест, виявляє антитіла, а не сам вірус, тому не може визначати, чи хвора людина саме на COVID-19 а не якийсь інший коронавірус. 



Імунореферентний аналіз може виявити в організмі антитіла класів М, G та А. Наявність імуноглобулінів М і А свідчить про гостру фазу захворювання, у той час як G – про те, що пацієнт уже перехворів або одужує. 



Якщо ІФА-тест показав наявність в організмі імуноглобулінів М, людину зазвичай відправляють на ПЛР-тест. Швидкість обробки результатів ІФА-тестування така ж, як для ПЛР-тестів. 



Інші способи тестування 



Із моменту початку пандемії з’явилося багато альтернативних способів виявлення коронавірусу. Наприклад, в аеропортах Dubai International і Dubai World Central проводити вторинні перевірки допомагали службові поліцейські собаки. Вони здатні виявляти коронавірус у людей з точністю до 92%. 



Відбувається це так. Співробітники Управління охорони здоров'я Дубая беруть зразки поту у пасажирів. Потім зразок поміщають в ємність з воронкоподібним отвором, щоб собака могла вивчити його з безпечної відстані. Прямого контакту між собаками і зразком або собаками і пасажиром не відбувається. 



Якщо собака виявляє позитивний результат – собаки можуть ідентифікувати COVID-19 за запахом, – пасажира відправляють на додатковий тест, беруть мазок із носа. 




Читайте также:

Комментарии:

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 1 дней со дня публикации.

Панель управления

Войти

Вход для посетителей и журналистов
ПАМЯТКА
  1. Внимательно выбирайте раздел.
  2. Запрещены мат и оскорбления.
  3. НЕТ расизму и полит агитациям.

Регистрация

Copyright 2012 "СМИ Днепропетровск"

Использование материалов сайта в печатных
изданиях, без уведомления администрации,
строго запрещается. Ребенок
При использовании в сетевых изданиях
активная ссылка на сайт smi.dp.ua
обязательна.