Хочеш заповнити картку реєстрації угону?

  • Дата публикации: 20.02.2010 - 00:26

Згідно статистичним даним Державтоінспекції в минулому році на території Дніпропетровської області було угнано 408 транспортних засобів, з них 253 (62%) розшукано та повернуто автовласникам, але ще 155 власників автівок сподіваються, що їх "залізний кінь" повернеться до дому.
З початку року на території Дніпропетровської області зареєстровано 37 фактів, пов'язаних з незаконними заволодіннями транспортними засобами, 23 з них вдалося розшукати.
Згідно проведеного аналізу ці 37 угонів були скоєні:
По дням тижня:
по п'ятницям - 9, по четвергам - 8, по середам - 6 , по понеділкам - 5, по суботам - 4, по неділям - 3, по вівторкам - 2
За часом доби:
00.00 - 04.00 - 17, 12.00 - 16.00 - 3,
04.00 - 08.00 - 1, 16.00 - 20.00 - 9,
00.80 - 12.00 - 0, 20.00 - 24.00 - 7
За місцем скоєння:
Від будинків - 28, від магазинів - 2, з гаражів - 2, із подвір'я - 2, по одному факту - це із стоянки, та залишеного без нагляду, а також на автотрасі.
Згідно аналізу злочинних посягань на АМТ, основна частина викрадених транспортних засобів становлять автомобілі вітчизняного виробництва. Найбільшою популярністю у злочинців користуються автомобілі "ВАЗ" також не цураються автомобілів марки "ЗАЗ" та "Москвич".
Так би мовити, вже за традицією, ще з 90-х років минулого століття, найбільш затребуваним в українських викрадачів залишаються ВАЗи. У минулому році в Україні було викрадено 1605 "Жигулів". На другому місці - Daewoo (1304 авто). Далі з великим відривом ідуть Skoda (193), Toyota (181), Mercedes (173), Lexus (157), Volkswagen (148), Chevrolet (144), Mitsubishi (134) і "Волга" - 128 автомобілів.

З метою профілактики та попередження фактів незаконних заволодінь транспортними засобами співробітниками Державтоінспекції постійно проводиться обстеження ремонтних майстерень, автостоянок, гаражних кооперативів, гаражів індивідуальних власників з метою виявлення викраденого автотранспорту та місць його розукомплектування.
З початку року співробітниками Державтоінспекції вже було виявлено підроблених:
свідоцтв про реєстрацію ТЗ - 6;
посвідчень водія та талонів до них - 14;
доручення - 1;
талонів про проходження державного технічного огляду - 16;
інших документів - 14;
виявлено 41 транспортних засобів, ідентифікаційні номери яких знищені або підроблені та 11 транспортних засобів номери яких не співпадають із записами в реєстраційних документах.

Водночас, треба зазначити, що захист автомобілів - це особиста справа автовласників.
Найчастіше незаконні заволодіння транспортними засобами відбуваються з попущення самих власників. Опитному злочинцю потребується лише декілька хвилин на те, щоб проникнуть в автомобіль и завести двигун. Тому навіть якщо ви збираєтесь відволіктися на декілька хвилин, прийміть всі міри, щоб повернувшись Ви виявили свій автомобіль на попередньому місці, а краще всього поставте його на стоянку під охороною, яка є також хорошою альтернативою тим автолюбителям, у яких не має гаража і які в нічний час залишають автомобіль поблизу місця мешкання.
Надійний гарант безпеки автомобіля - це установка протиугінної системи. Протиугінна система відлякує і молодих, не опитних злочинців, і професіоналів, які перш за все звернуть увагу на автомобіль не захищений від угону.

Щоб убезпечити себе від втрати залізного коня, важливо знати, як і що сьогодні викрадають.
Варіант перший - викрадення на замовлення. Працюють професіонали, запобігти крадіжці дуже важко, повернути машину практично неможливо. Такий варіант викрадення характерний для автомобілів преміум-класу. Автомобіль, викрадений на замовлення, навряд чи відразу переганяють наступному власникові. Деякий час він перебуває у "відстійнику", проходить процедуру перефарбовування, зміни номерних знаків тощо. Нерідко перегоняється в країни СНД (Росія, Молдова, Білорусь), що значно ускладнює пошук викраденого автомобіля.
Варіант другий, класичний, - викрадають на продаж цілком або по запчастинах.
Варіант третій - покататися.
Варіант четвертий, досить популярний сьогодні, - для повернення за винагороду. Якщо Ви зіткнулись з такою ситуацією, радимо негайно звертатися за допомогою до правоохоронців, не зважаючи на погрози злочинців. Саме завдяки автовласникам, що зверталися за допомогою до правоохоронців, по гарячих слідах вдавалося розкривати злочинні угруповання.

Небезпечний секонд-хенд.
Ще один страшний сон автомобіліста - виявити, що куплений автомобіль є краденим. У цьому випадку убезпечити себе можна лише ретельною перевіркою як самої машини, так і документів на неї і її попереднього власника. По-перше, якщо вже приїхали купувати авто на авторинок, то там його і купуйте, а не поблизу авторинку, де торгівля, до речі, заборонена.

Будьте дуже обачними, якщо купуєте автомобіль у людини, що експлуатує його за дорученням, і в жодному разі не погоджуйтеся на напівлегальні схеми оформлення купівлі. (На сьогодні таких чимало, і всі вони нібито покликані зменшити витрати на оформлення угоди купівлі-продажу.) Але навіть якщо нічого підозрілого ви не помічаєте, необхідно провести всебічну ґрунтовну перевірку майбутньої покупки. Наприклад, при міському авторинку на його ж території розташовано реєстраційний пункт ВРЕР № 2. Автомобіль можливо перевірити по базах "Угон" та "Інтерпол" і на предмет його дійсної реєстрації в будь-якому регіоні України. Сама процедура перевірки не займе багато часу. Радимо купувати машину, вже зняту з реєстрації. По-перше, при знятті з реєстрації авто проходить перевірку, а по-друге, зробити це може лише справжній власник.

Сьогодні багато приватних служб чи посередників також пропонують перевірити автомобіль. Не ризикуйте. По-перше, це коштуватиме вам значно дорожче, по-друге, оперативніше всього бази даних викрадених автомобілів поновлюються тільки в ДАІ, по-третє, не виключається факт змови викрадача з цім "підприємцем". У кінцевому рахунку, приватні структури не несуть відповідальності за правдивість наданої інформації.

Значно легше запобігти скоєнню злочину, ніж його розкрити. Тому Державтоінспекція радить:
- придбавши автомобіль, завчасно потурбуйтеся про його обладнання протиугінною сигналізацією та маркуванням.
- зберігайте свої автівки на автостоянках, що охороняються, або в гаражі, не залишайте без охорони на ніч автомобілі у дворах чи вздовж узбіч;
- не залишайте автомобіль навіть на дуже короткий термін відчиненим, без увімкненої сигналізації.
- не варто залишати в автомобілі на видному місці цінні речі та ніколи не залишайте в автомобілі водійські документи та документи на авто.
- не варто зупинятися вночі на трасах, особливо в безлюдному місці, зупиняйтеся лише на стаціонарних постах ДАІ або коли зупиняють вас в освітленому місці співробітники міліції повністю екіпіровані на службовому транспорті;
- не користуйтесь послугами сумнівних СТО, не залишайте свої автомобілі з ключами малознайомим майстрам чи співробітникам автостоянок та автомийок, особливо на ніч.

Ще декілька простих правил зберігання автовласності:
- Перебуваючи в салоні, не забувайте закривати замки зсередини, якщо Ви довго стоїте в пробці чи чекаєте когось в безлюдному небезпечному місці. Це захистить вас від раптового нападу зловмисників.
- Ніколи не залишайте ключ у замку запалювання, навіть якщо збираєтеся оглянути шини авто чи просто протерти скло.
- Якщо ваш залізний кінь обладнаний суперскладною системою охорони, не наклеюйте на скло логотипи її виробника. Це спрощує роботу злочинцям.
- Використовуйте маркування деталей автомобіля. Це відштовхне від нього охочих вкрасти і розпродати машину частинами.
- Якщо вас зупиняють незнайомі люди, не вимикайте запалювання і не відкривайте дверцята. Самим небезпечним для водія правоохоронці називають заволодіння транспортним засобом силою.

Пам'ятайте ! Угон краще попередити ніж потім шукати пропажу та сподіватись на правоохоронців чи удачу, або щасливий випадок. Якщо Вас таки спіткало лихо, негайно дзвоніть в міліцію за телефонами чергових частин ДАІ 744-71-70, 744-42-35 або 102.
Головний помічник правоохоронців - оперативність. Не треба займатися пошуками самостійно, це навряд чи принесе бажаного результату. Якомога швидше необхідно повідомити про те, що трапилось в найближче відділення міліції. Своєчасне звернення в органи внутрішніх справ дозволить здійснити пошук "по гарячих слідах", який є найбільш ефективним при розкритті даного виду злочину. У більшості випадків знаходяться ті транспортні засоби, про викрадення яких повідомляється терміново.
ВЧАСНО ОРГАНІЗОВАНИЙ ПОШУК ВТІЛЮЄ НАДІЮ НА УСПІХ!



Управління Державтоінспекції
в Дніпропетровській області

Державтоінспекція звертається до всіх, хто володіє корисною інформацією щодо угонів вказаних транспортних засобів.

БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОН
- 15.01.2010 В ПЕРІОД ЧАСУ З 09-00 ГОД. ДО 17-30 ГОД. ВІД БУДИНКУ № 68, ПО ВУЛ. КРАСНІЙ, НЕВІДОМІ ЗЛОЧИНЦІ НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДІЛИ АВТОМОБІЛЕМ "ЗАЗ 1102", Н.З. П 7335 ДН, БІЛОГО КОЛЬОРУ, АВТОМОБІЛЬ НЕ ТОНОВАНИЙ, ОХОРОНОЮ СИСТЕМОЮ НЕ ОБЛАДНАНИЙ, ПО ВСЬОМУ КУЗОВУ СЛІДИ ДЕФОРМАЦІЇ ТА ІРЖІ, В БАЦІ ЗНАХОДИЛОСЬ БЛИЗЬКО 4 ЛІТРІВ ПАЛЬНОГО.

- В ПЕРIОД ЧАСУ З 13.01.2010Р. ДО 14.50 ГОД. 17.01.2010 ВIД БУДИНКУ № 60 ПО ВУЛ. ЗАПОРІЗЬКЕ ШОСЕ НЕВIДОМИЙ НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДIВ АВТОМОБIЛЕМ "ФIАТ ПIНГО" Д\З 08742МА, 1985 Р. В., СIРОГО КОЛЬОРУ, КОРОБКУ ПЕРЕДАЧ ЗАКЛИНИЛО, АКУМУЛЯТОР ВIДСУТНIЙ, В БАЦI БУЛО БЛИЗЬКО 7 ЛIТРIВ БЕНЗИНУ. ОСОБЛИВI ПРИКМЕТИ НА ЛIВIЙ ВОДIЙСЬКIЙ ДЕРI ПОДРЯПИНА ДОВЖИНОЮ ТА ШИРИНОЮ БЛИЗЬКО 15 СМ.

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОН
- В ПЕРIОД ЧАСУ З 18.00 ГОД. 11.01.2010Р. ДО 07.00 ГОД. 12.01.2010Р. НЕВIДОМИЙ НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДIВ А\М ВАЗ-2101, Д\З 78596АА, ЯКИЙ ЗНАХОДИВСЯ ПО ВУЛ.РОБОЧА БIЛЯ БУД.78.

- В ПЕРІОД ЧАСУ З 19:30 ДО 21:30 ГОД. 29.01.2010Р. ВІД СПОРТИВНОГО КОМПЛЕКСУ "МЕТЕОР", ПО ВУЛ. МАКАРОВА, НЕВІДОМІ ЗЛОЧИНЦІ НЕ ЗАКОННО ЗАВОЛОДІЛИ АВТОМОБІЛЕМ "SKODA OCTAVIA TOUR", Н.З. АІ 7879 ВХ, ЧОРНОГО КОЛЬОРУ.

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОН
В ПЕРІОД ЧАСУ З 20.00 ГОД. 02.02.2010Р. ДО 12.00 ГОД. 03.02.2010 РОКУ, НЕВІДОМИЙ ВІД БУДИНКУ № 5, ПО ВУЛ. МАРШАЛА НЕДЄЛІНА, НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДІВ АВТОМОБІЛЕМ, "МИТСУБИСИ ОУТЛЕНДЕР", Н.З. АЕ 0323 ВТ, СІРОГО КОЛЬОРУ, АВТОМОБІЛЬ ОБЛАДНАНИЙ СИГНАЛІЗАЦІЄЮ, В БАЦІ БЛИЗЬКО 50 ЛІТРІВ БЕНЗИНУ, ТОНОВАНИЙ.

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОН
11.01.2010 Р. НЕВІДОМІ НЕЗАКОННО ЗАВОЛОДІЛИ ЙОГО АВТОМОБІЛЕМ ,,ДЕУ-НЕКСІЯ", Н.З. АЕ 0942 СВ, ВИШНЕВОГО КОЛЬОРУ. АВТОМОБІЛЬ ЗНАХОДИВСЯ В ТЕХНІЧНО НЕ СПРАВНОМУ СТАНІ З ПОШКОДЖЕННЯМИ ХАРАКТЕРНИМИ ДЛЯ ДТП.

Якщо Ви стали свідком злочину чи маєте інформацію про місце находження цих автомобілів просимо повідомити по тел. 744-42-35, 744-01-17, 744-26-25, 744-71-70, 102 або іншим зручним способом.



Читайте также:

Комментарии:

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 1 дней со дня публикации.

Панель управления

Войти

Вход для посетителей и журналистов
ПАМЯТКА
  1. Внимательно выбирайте раздел.
  2. Запрещены мат и оскорбления.
  3. НЕТ расизму и полит агитациям.

Регистрация

Copyright 2012 "СМИ Днепропетровск"

Использование материалов сайта в печатных
изданиях, без уведомления администрации,
строго запрещается. Ребенок
При использовании в сетевых изданиях
активная ссылка на сайт smi.dp.ua
обязательна.